Logotipi in barve tiska. Kaj so vektorske grafike in kaj so barve po Pantone in CMYK lestvici?

B2B - spletna stran ni namenjena fizičnim osebam!

"Pošljite nam, prosim, vektorski logotip." "Kaj pa odtenek rdeče barve v vašem logotipu, v kateri Pantoni ga naj natisnemo?" To sta vprašanji, ki ste jih mnogi od vas že slišali ali prebrali, ko ste oddali povpraševanje ali naročilo za poslovna darila ali majice s tiskom, vezenjem ali gravuro. 

1.) Vektorski logotipi oz. vektorske grafike:
Če poenostavimo, so vektorji računalniške grafike, ki nam omogočajo spreminjanje velikosti, barv, oblik, itd. brez izgube kakovosti. 
Spreminjanje velikosti logotipa je v pripravi za tisk zelo pomembno, saj bomo na kemične svinčnike natisnili logotip višine 6 mm, medtem ko bomo na majico, na primer, natisnili logotip velikosti 150 mm. Če za tisk vaših poslovnih daril ne bi imeli na voljo vektorja, bi tisk na le-teh izgledal popačen - kockast ali nejasen. In tega si zagotovo ne želi nihče. 
Razliko med vektorjem in rastersko sliko lahko vidite na primeru spodaj: 

vektorski vs. rasterski logotip

Kako prepoznam vektorski logotip oz. grafiko?
Najlažje lahko preverite tako, da pogledate kočnico datoteke z vašim logotipom oz. grafiko. Vektorski formati imajo večinoma sledeče končnice: .ai, .cdr, .eps, .svg, .pdf
Slike oz. rasterske grafike imajo večinoma končnice datoteke: .JPG, .PNG, .GIF  
Pri tem naj opozorimo, da v primeru, da sliko/raster shranite v enega od zgoraj omenjenih formatov, značilnih za vektorske grafike, to slike ne spremeni v vektor! 
Kakšne končnice imajo navadno slike? .JPG, .PNG, .GIF

vektor vs. slika

Kateri programi se uporabljajo za izris vektorjev? 
Najpogostejša programa za izdelavo vektorjev sta Adobe Illustrator in Coreldraw.
Photoshop ni program za izdelavo vektorjev!

Nimam vektorja. Ali lahko vseeno oddam naročilo za poslovna darila s tiskom, vezenjem ali gravuro? 
Predlagamo, da nam zraven povpraševanja pošljete logotip oz. grafiko, ki jo imate. Na podlagi prejetega bomo ocenili ali vam lahko grafiko/logotip izrišemo BREZPLAČNO. 

Pri vas smo že naročali promocijski material in darila s tiskom, vezenjem ali gravuro. Imate logotip še shranjen? 
Da, logotip oz. grafiko hranimo za vaša nova naročila. 

Nimam logotipa. Rad bi, da natisnete samo naziv podjetja in kontaktne podatke. Moram za grafiko poskrbeti sam? 
Ni problema. Grafiko vam bomo pripravili mi in vam pred tiskom poslali predogled v potrditev. 

Kaj pa, če bi rad, da natisnete fotografijo? 
Določene tehnike tiska nam omogočajo, da tiskamo tudi fotografije. Seveda vam fotografij ni potrebno spreminjati v vektorje, saj to potem ne bi bile več fotografije. Tehnike potiska, ki so primerne za takšen tisk, so: sublimacijski tisk, digitalni uv tisk, digitalni tisk in laserska gravura. Pri ostalih tehnikah potiska potrebujemo vektorje za kakovosten tisk!

2.) Barve tiska:
Ker želimo, da na poslovna darila natisnemo kar se da natančne barve, ki so skladne z vašo celostno grafično podobo oz. vašimi željami, vas povprašamo po točnem odtenku barve tiska. 
Največkrat se srečamo s sledečimi sistemi barv, ki pa vsi niso primerni za potrebe tiska na promocijska darila in tekstil:

- CMYK: so štiri osnovne barve iz katerih nastane celotna lestvica barv. Vsaka črka je okrajšava za svojo barvo. C-cyan (svetlo modra), M-magenta (fuksija oz. živo lila), Y-yellow (rumena), K-black (črna). Vsaka barva se lahko uporabi po lestvici od 0 % do 100 %. Primer CMYK kode za barvo je: 1:99:97:0.

cmyk

Tehnike tiska, pri katerih se tiska s pomočjo lestvice CMYK: sublimacija, uv digitalni tisk, digitalni transferni tisk, digitalni tisk, off set tisk, CMYK transferni tisk. Tudi vaši barvni tiskalniki doma tiskajo s pomočjo lestvice CMYK. Barve pri tisku CMYK dozira tiskalnik oz. tiskarski stroj!

- Pantone: Pantone lestvico je razvilo podjetje Pantone LLC. Pantone so šifre, ki označujejo točno določene odtenke barv. Ena najbolj znanih Panton je zaščitna modra barva podjetja/znamke Nivea, Pantone 280C. 

Nivea pantona

Pantone barve so najbolj zanesljiv način, da natisnemo natančen odtenek vaše barve na poslovna darila. Tako tudi najlažje poskrbimo, da natisnemo na različnih promocijskih izdelkih - ali za naročila oddana v različnih časovnih obdobjih - enak odtenek barve. 
Tehnike tiska, s katerimi se tiskajo barve po lestvici Pantone: tampotisk, sitotisk, transferni sitotisk. 
Pantone se lahko sporočijo tudi za tisk po sistemu barv CMYK. 
Kadar tiskamo s pomočjo Panton si pri mešanju barv ali primerjanju natančnosti barv pomagamo s Pantone lestvico. Pri tem je pomembno, da so v prostoru na voljo dobri pogoji osvetlitve. Primer Pantone lestvice najdete na sliki spodaj:

Pantone lestvica

- RGB barve: so barve, ki se prikazujejo na ekranih in monitorjih, zato jih kot takih ne moremo tiskati. Vrednosti vaše RGB barve moramo poiskati približek po lestvici CMYK ali Pantone!
Barve po lestvici RGB se sestavijo iz treh barv:
R: red - rdeča
G: green - zelena
B: blue - modra.

- RAL barve: Evropski standard barv podoben sistemu Pantone, ki pa se pri tisku na poslovna darila ali tekstil ne uporablja. 

- HEX barve: so šifre točno določenih odtenkov barv za spletne strani. Barve se sestavijo po lestvici RGB. Primer kode HEX je: #28FF17

Hex barva

Pogosta vprašanja in odgovori:

Nimam določene Pantone oz. CMYK vrednosti za barvo. Ali boste vseeno lahko natisnili naš odtenek barve? 
Ni problema. Naši tiskarji in oblikovalci se bodo potrudili, da se z vašo pomočjo čim bolj približamo želeni barvi.

Imam določeno RGB vrednost za barvo, nimam pa CMYK oz. Pantone. Ali boste lahko pretvorili? 
Vsekakor se bomo potrudili, da se z vašo pomočjo čim bolj približamo vaši barvi.

Ali moram nujno sporočiti odtenek barve za tisk na promocijske izdelke oz. promocijski tekstil?
Ni potrebno. Naši tiskarji in oblikovalci vam bodo predlagali tisk v barvi, ki se bo najbolje ujemala z naročenimi poslovnimi darili oz. barvo, ki bo najbolj primerna za vaše podjetje!

Ali vam lahko pošljem potiskan vzorček, tiskovino ali vizitko, da natisnete enako barvo na poslovna darila? 
To je super način, da se čim bolj približamo vaši barvi. Pri tem imejte v mislih, da različni izdelki, materiali in  tehnike potiska dajo različne razultate potiska, zato vam 100 % ujemanja ne moremo zagotoviti, če ste nam poslali vzorček vizitke, želite pa tisk na skodelice.

Na predogledu je barva izgledala drugače kot na potiskanem izdelku? Na internetu sem gledal Pantono oz. CMYK vrednost in sedaj izgleda povsem drugače na mojih poslovnih darilih.
Kaj se je zgodilo?
Monitorji prikazujejo barve po sistemu RGB. Poleg tega pa različni ekrani različno prikazujejo barve. Če vaš monitor in program nista kalibrirana za grafično oblikovanje, je to nezanesljiv način določanja točnih odtenkov barv!

Ne pozabite, da je dojemanje barv subjektivno. Se spomnite viralne slike obleke na facebooku, ki je razdelila množice ali je oblačilo modro in črno ali pa mogoče belo in zlato? Poglejte tukaj - klikni.
Ne pozabite, da svetloba v prostoru vpliva na dojemanje odtenka barve. 
Ne pozabite, da različni materiali in različne barvne podlage poslovnih daril vplivajo na dojemanje odtenka barve. Tisk logotipa v enaki barvi na belem listu papirja ali modrem kemičnem svinčniku lahko izgleda drugače, zato ne primerjajte jabolk in hrušk, če niste obeh izdelkov naročili istočasno pri enemu ponudniku ter točno definirali barve tiska po lestvici Pantone. 

Avtor članka je podjetje Magma poslovna darila, d.o.o. Njegova uporaba brez dovoljenja avtorja ni dovoljena!